Wespennest

Een wespennest ziet eruit als een grijze, papierachtige bol. Deze nest kan in grootte variëren en kan in het najaar een omvang krijgen van wel maar dan 30 cm doorsnede. In zo’n nest kunnen zich duizenden wespen huisvesten. Wespennesten kunnen bijna overal voorkomen: in de spouwmuur, onder het dak, in de tuin, …

Het nest wordt opgestart door de wespenkoningin. Deze ziet eruit als een uitvergroot exemplaar van een gewone wesp. Zij kauwt hout tot het een papierachtige stof wordt en maakt hierbij een nest met daarin zeshoekige cellen waarin de larven worden gelegd. Dit zijn de raten. Als de larven opgegroeid zijn tot werksters, heeft de koningin extra hulp bij de bouw van het nest. Deze helpen immers met de aanmaak van steeds meer raten waarin de koningin haar eitjes legt. Dit is de reden waarom tegen het einde van de zomer de omvang van deze nesten gigantisch kan zijn.

  

In de winter sterven de werksters en de oude koningin af. Het nest kan wel nog aanwezig zijn maar is niet meer bemand. Een nieuwe koningin zoekt dan immers elders een plaatsje om te overwinteren en zo bij de volgende lente de cyclus verder te zetten.

Let op om niet te dicht bij het wespennest te komen of om het wespennest zonder bescherming te verwijderen. De wespen kunnen agressief worden en u kan makkelijk tientallen wespensteken krijgen. Indien u geen bescherming draagt, vraagt u best professionele hulp.

Save

Save

Save

Save

Save

Save